Skoči na glavno vsebino

Četrtek in petek, 11. in 12. aprila 2024, smo dijaki 2. in 3. letnika, ki obiskujemo ITS družboslovje, preživeli na družboslovnem taboru v Posočju.

Na poti smo se najprej ustavili na solkanskem cestnem mostu čez reko Sočo. Od tam smo si ogledali solkanski železniški most, ki velja za most z največjim kamnitim obokom. S postankom ob spomeniku madžarskim vojakom iz prve svetovne vojne na Prevali nad Novo Gorico smo začeli naše spoznavanje prve svetovne vojne.

Pot smo nadaljevali do Kanala, kjer smo si v Galeriji Rika Debenjaka ogledali aktualno razstavo. Seveda smo se sprehodili čez znamenit Kanalski most in se ustavili tudi ob manjši plaži ob Soči.

Popoldne smo spoznali Baško grapo, vasici Rut in Grant. Čudili smo se stari mogočni lipi z obsegom debla več kot 8 metrov in se ustavili pri izviru Dicova voda, ki naj bi imela zdravilno moč.

Zvečer smo izvedli psihološke delavnice. Razmišljali smo o skupinskih vlogah in reflektirali, kako delujemo v skupinah. Dan smo zaključili z ogledom kratkih filmov, avtorskih izdelkov dijakov 3. letnika pri ITS družboslovje.

Drugi dan smo spoznali Most na Soči. Ogledali smo si poslikave z biblično in protifašistično motiviko v cerkvi sv. Lucije, ki jih je v času med obema ustvaril Tone Kralj.

Ob sotočju reke Soče in Tolminke smo se preizkusili v land art-u (krajinski umetnosti). Z materiali, ki so nam bili na razpolago v naravi, kot so vejice, kamni, listje ipd., smo ustvarili  različne kreacije.

Po kosilu smo spoznali nemško kostnico pri Tolminu, njen zgodovinski pomen in zanimivo arhitekturo. Družboslovni tabor smo zaključili z vzponom na Kolovrat. Tam smo šli skozi labirint rovov iz prve svetovne vojne in spoznavali, v kakšnih razmerah so živeli vojaki na Soški fronti.

Mentorji ITS družboslovje

(Visited 150 times, 1 visits today)
Dostopnost