Skoči na glavno vsebino

Tutorstvo – medsebojna dijaška pomoč

Kaj dela tutor?

Tutor pomaga sovrstniku pri predmetih in drugih šolskih stvareh, ki mu gredo dobro. Tutor poleg razlage snovi pogosto daje tudi namige za učenje. Ker pozna profesorje, ve, kako se jim bolje približati. Prav tako pa lahko deli svoje izkušnje, kako so se lotili reševanja določenih izzivov pri posameznem predmetu, pomaga z nasveti, kam lahko sovrstnik pokuka za dodatne informacije, razlage itd.

Kako poiščem tutorja?

Oglasi se v pisarni šolske svetovalne službe ali piši na e-naslov šolske svetovalke Gabrijele Berne (gabrijela.berne@sc-sezana.si) pri katerem predmetu in pri kateri učni snovi bi ti prišla prav medvrstniška učna pomoč. Zapiši tudi želen termin tutorstva, npr. sreda, 7. šolska ura.

Kako poteka učna ura?

Tutor in dijak se dogovorita za srečanje med šolskimi urami, ko nimata pouka (lahko tudi pred ali po pouku). Običajno se dobita pred pisarno šolske svetovalne službe, nato skupaj odideta v prostor, kjer lahko nemoteno delata. To je večinoma knjižnica ali kakšna prazna učilnica. Učna ura traja med petnajst in petinštirideset minut, če pa se zavleče, se dijaki in tutor dogovorita za nov datum.

Ali lahko pridem s prijateljem?

Na tutorstvo lahko prideš sam/-a, v paru ali v manjši skupini, v dogovoru s tutorjem seveda.

Kakšen odnos imata dijak in njegov tutor?

Tutor in dijak sta v prijateljskem, spoštljivem in zaupnem odnosu. Vsak pozna svoje naloge, pogosto se spletejo nova prijateljstva. V vsakem primeru pa dijak na koncu odide z boljšim razumevanjem in znanjem, tutor pa z novo izkušnjo.

Na koga se lahko obrnem za nasvet, pogovor, podporo in pomoč kot tutor na naši šoli?

Pri opravljanju naloge tutorji niso sami. Vedno se lahko obrnejo na pedagoške delavke naše šole, ki jim z veselje prisluhnejo in pomagajo  pri reševanju tutorskih izzivov. Na voljo tutorjem sta Gabrijela Berne in Franja Čok (šolski svetovalki).

 

(Visited 428 times, 1 visits today)
Dostopnost