Skoči na glavno vsebino

Dijaki 2. letnika programa aranžerski tehnik iz Sežane so v ponedeljek, 20. 5. 2024, pod mentorstvom profesorice Renate Nikolić ob 120-letnici pesnikovega rojstva pripravili razstavo z naslovom Poetični zid Srečka Kosovela.

Izhodišče ustvarjalnosti za razstavljena likovna dela sta bila poezija Srečka Kosovela in odsev pesnikovega portreta v grafitnem slogu. Vsak dijak je samostojno razpredal svoje misli o izbrani pesmi, skiciral prve zamisli in izpisal določene besede, ki so se mu zdele še posebno pomembne ali prepričljive za likovno sporočanje.

Portreti so pisani in raznoliki, kakor so tudi različni njihovi mladi avtorji, ki so brez zadržkov in sproščeno izrazili svoj pogled, misli in odnos do prebrane pesmi.

»Zemlja izraža svojo lepoto v rožah, človek pa v umetnosti.«

Srečko Kosovel

V nekaterih predstavljenih likovnih delih imajo izpisane besede izpostavljeno vlogo v portretu pesnika, v nekaterih drugih delih pa prevladuje portretni izraz, ki je lahko tudi karikiran ali pa naglašen s karakterističnimi značilnostmi; v nekaterih primerih se izraža tudi interpretativni slog (npr. mange, pop arta, realizma ali nadrealizma).

Razstavo smo poimenovali Poetični zid Srečka Kosovela, saj so likovna dela s portreti Srečka Kosovela postavljena v trdno vodoravno linijo kot zid, ki pa nosi pronicljivo propagandno sporočilo, v tem primeru je to Kosovelova poezija.

Eden izmed ciljev te projektne naloge je širši javnosti, predvsem pa mlajšim generacijam, približati pesnika Srečka Kosovela in njegovo čudovito poezijo v obliki ulične, urbane umetnosti ter umetnosti revolucije in vsakdana, obenem pa sporočiti, da se naš stik s poezijo ne konča z branjem.

Vljudno vabljeni v Kosovelovo knjižnico Sežana (ulica Mirka Pirca 1) na ogled razstave.

Mentorica: Renata Nikolić

(Visited 75 times, 1 visits today)
Dostopnost