Skoči na glavno vsebino

V torek, 15. 9. 2020, je bilo izvedeno 54. državno srečanje mladih raziskovalcev, na katerega se uvrstijo najboljše raziskovalne naloge na posameznem področju raziskovanja.

Naloga s področja psihologije ALI DRŽE (NE)MOČI VPLIVAJO NA DOŽIVLJANJE IN VEDENJE, ki jo je v šolskem letu 2019/20 pripravila dijakinja 4. gimnazije Asta Gerjevič Debevec (mentorica mag. Alenka Kompare), je prejela zlato priznanje.

Interdisciplinarna naloga (področje kemije in biologije) ALI JE RES, DA JABOLKO NA DAN ODŽENE ZDRAVNIKA STRAN, ki sta jo v 9. razredu napisali Maruša Kršić in Vita Kompare, zdaj dijakinji 1. gimnazije (mentorica Tanja Pangerc Žnidaršič), pa srebrno priznanje.

V nalogi ALI DRŽE (NE)MOČI VPLIVAJO NA DOŽIVLJANJE IN VEDENJE se je dijakinja spraševala: Če se pretvarjam, da sem nekaj, kar nisem, ali to lahko tako postanem? Če bi zavzela držo moči, se držala ravno in samozavestno, bi se res na koncu tako tudi počutila? In bi bila bolj pesimistična in manj samozavestna, če bi se 2 minuti držala sključeno in stisnjeno? Raziskala je tudi razlike v vplivu zavzemanja telesnih drž moči in nemoči med spoloma ter med dijaki z različno izraženo ekstravertnostjo in nevroticizmom.

 

Namen naloge ALI JE RES, DA JABOLKO NA DAN ODŽENE ZDRAVNIKA STRAN pa je bil preveriti, ali je količina vitamina C v jabolkih odvisna od sorte in ali imajo slovenska jabolka več vitamina C kot jabolka, pripeljana od drugod. Mladi raziskovalki sta v literaturi zasledili, da je v peščišču veliko vitamina C, zato sta preverjali tudi to. In seveda sta raziskali, ali pregovor iz naslova naloge drži.

Iskrene čestitke za izjemni uspeh vsem trem dijakinjam pospremljamo z željo, da jih navdušenje za raziskovanje nikoli ne mine.

(Visited 420 times, 1 visits today)
Dostopnost