Skoči na glavno vsebino

17. oktobra praznujemo mednarodni dan boja proti revščini. Revščina je pomanjkanje materialnih dobrin, ki se odraža v nezmožnosti človeka, da vzdržuje standard življenja, če to primerjamo z življenjem svojih rojakov. Osebe, ki nimajo čiste vode ali dovolj hrane, primernega bivališča, primerne zdravstvene oskrbe dostopa do vseh dobrin, storitev, izbir, varnosti, ki jih vsi potrebujemo, označujemo kot revne.

Danes živi kar 869 milijonov ljudi v skrajni revščini. Ti ljudje živijo z 1,5€ ali manj na dan. Zaradi življenja v revščini so ljudje pogosteje izpostavljeni kršitvam njihovih človekovih pravic. Poleg tega revščina povzroči, da se ljudje počutijo izključene, ponižane in nemočne.

Mednarodni dan boja proti revščini je namenjen tudi razmisleku, kaj lahko kot posamezniki naredimo za odpravo revščine. Nekaj predlogov, za katere se lahko vsak izmed nas odloči, da jih bo upošteval in s tem pripomogel k odpravi revščine:

  • Eden najpreprostejših načinov za izkoreninjenje revščine je govoriti proti neenakosti in zahtevati, da državljani in vlade sprejmejo ukrepe.
  • Ne zavrzi uporabnih stvari, raje jih podari.
  • Zmanjšaj količino odpadne hrane.
  • Na podnebne spremembe in revščino glej kot dve strani istega kovanca.
  • Podpri programe in doniraj organizacijam, ki se osredotočajo na odpravo revščine.

Pri ITS družboslovje sva ob mednarodnem dnevu boja proti revščini pripravili izobraževalni plakat v avli šole, tole novico za spletni stran ter raziskavo o tem, kako dijaki naše šole razumejo revščino in kaj vedo o revščini v Sloveniji (tu).

Karmen Kravanja in Tatjana Bolčič, 3. a gimnazija

(Visited 367 times, 1 visits today)
Dostopnost