Skoči na glavno vsebino

V torek, 15.oktobra 2019, smo se dijaki 3. letnikov gimnazije odpravili na zgodovinsko ekskurzijo po avstrijski Koroški.

Zjutraj smo že mislili, da se nam obeta smola, kajti bilo je megleno in oblačno, a že ko smo prišli čez slovensko-avstrijsko mejo, se nam je nasmehnilo sonce.

Na poti smo izvedeli mnogo zanimivih dejstev o naši sosednji državi, Avstriji, in njeni zgodovini.

Po triurni vožnji smo v daljavi ugledali grad Ostrovica, naš prvi postanek. Znan je po svojih štirinajstih obrambnih vratih. Te smo skupaj premagali in ob vsakih izvedeli, čemu so služila. Na gradu nas je pričakal koroški Slovenec gospod Manfred Tollmaier, ki nas je popeljal po grajskem muzeju.

Naša naslednja postaja je bilo Gosposvetsko polje, ki je bilo središče prve v virih izpričane slovanske države, Karantanije. Tam smo si najprej ogledali vojvodski prestol, nato pa še cerkev Gospe svete. Že ob pogledu na cerkev nam je zastal dih. Impresioniral nas je tudi bogato okrašen oltar, najlepše orgle na Koroškem in obilo fresk.

Nadaljevali smo v glavnem mestu Koroške, Celovcu, kjer smo si ogledali deželno hišo. Že ob vstopu nas je prevzela dvorana, v kateri je kar 665 grbov koroških plemiških družin. V njej smo si ogledali za Slovence pomemben knežji kamen.

Sprehodili smo se skozi mestno jedro in spoznali še nekaj zgodovinskih, kulturnih in etnoloških znamenitosti Celovca, med katerimi je izstopal zmajev vodnjak.

Koroška je med drugim tudi dežela jezer. Obiskali smo največje med njimi, Vrbsko jezero. Tako smo dan zaključili ob pogledu na pravo jesensko idilo.

Tekst: Neja Semolič in Uršula Stubelj

Fotografije: Marko Pleterski in Tomaž Lenarčič

(Visited 506 times, 1 visits today)
Dostopnost