Skoči na glavno vsebino

V ponedeljek, 23. 12. 2019, smo na šoli na izviren in zanimiv način zaključili projekt Zdrava in kakovostna prehrana. V projektu, ki ga je izvajala Tanja Bordon, specialistka klinične dietetike, in je potekal celo lansko šolsko leto in del letošnjega, so sodelovali vsi dijaki tretjih in četrtih letnikov.

Zaključili pa so ga tretji gimnazijci družboslovnega in naravoslovnega ITS s pripravo domačih brezalkoholnih koktejlov. Pri delu so sledili trajnostnim načelom: sveže, sezonsko, lokalno, zdravo in presenetili s številnimi različnimi koktejli odličnih okusov, barv in vonjev.

Sami so tudi uredili jedilnico, aranžirali pogrinjke v duhu prihajajočih praznikov, poskrbeli za glasbo in na pokušino povabili vse ostale dijake tretjih letnikov.

Skozi projekt je izvajalka predvsem želela opozoriti dijake na nevarnosti sodobne, predelane in prazne hrane. Posvetila se je priljubljenim razvadam v prehrani, ki so škodljive (sladkor, neredno prehranjevanje, premalo sadja, zelenjave, vode). Pomembna je tudi prava izbira živil.  S tem namenom so dijaki po predavanju obiskali trgovino Fama in se naučili izbirati boljša živila na podlagi branja in razumevanja deklaracij in drugih označb. V računalniški učilnici pa so se preizkusili v iskanju zdravih, enostavnih in domiselnih receptov za skupno zbirko receptov šole.

Gabrijela Rebec Škrinjar, za družboslovni in naravoslovni ITS

Fotografije: Marko Pleterski, Gabrijela Rebec Škrinjar

(Visited 458 times, 1 visits today)
Dostopnost